Choose color scheme

 • – Artists in Residence #DownTownMagazine –

  Το βραβευμένο ξενοδοχείο Eagles Palace φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του έντεκα διακεκριμένους visual artists εν όψει του 3oυ Artists in Residence Program. Το DT συνάντησε την επιμελήτρια και τρεις εικαστικούς του project, στην nitra gallery, όπου και εκθέτονται τα εικαστικά έργα τους.

  Θάλεια Καραφυλλίδου – Γενική Επιμελήτρια Artist in Residence

  1.Πως πήρατε την απόφαση να υιοθετήσετε το «artists in residence» στο ξενοδοχείο Eagles Palace;

  Προερχόμενη από τον τομέα του πολιτισμού, όντας για πέντε χρόνια στις δημόσιες σχέσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θεώρησα το Artists in Residence Program, ως το ιδανικό μέσο προβολής της νέας μου επαγγελματικής στέγης, καθώς πιστεύω ότι ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες.

  2. Επρόκειτο για το 3ο Artists in Residence Program όπου επιλέξατε να φιλοξενήσετε visual artists. Ποιες διαφοροποιήσεις υπήρξαν από τα 2 προηγούμενα προγράμματα;

  Το πρώτο artists in residence program πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2015 με τη συμμμετοχή 10 πολυβραβευμένων συγγραφέων με καλλιτεχνικό επιμελητή τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, εμπνευστή του προγράμματος. Το δεύτερο υλοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 με τη συμμετοχή 13 καταξιωμένων φωτογράφων με επιμελητή το φωτογράφο Δημήτρη Τσουμπλέκα, ενώ το τρίτο έλαβε χώρα το Μάιο του 2016 με καλλιτεχνική επιμελήτρια τη Διευθύντρια της Nitra Gallery, Αλίκη Τσιρλιάγκου, και τη συμμετοχή 12 επιφανών εικαστικών.

  3. Πως επιλέχθηκαν οι 12 επιφανείς καλλιτέχνες;

  Η επιλογή των καλλιτεχνών γίνεται πάντα από τους καλλιτεχνικούς επιμελητές που ορίζονται για κάθε πρόγραμμα. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτήν την επιλογή διαδραματίζει η πορεία τους στον χώρο, ενώ πάντα επιθυμούμε να φιλοξενούμε καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών και στοχεύσεων.

  4.Η τέχνη μπορεί να αποτελέσει μια εξίσου καλή διαφήμιση για μια ξενοδοχειακή επιχείρηση σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους marketing;

  Η τέχνη δίνει την απάντηση, με τη δυναμική της να ξεπερνά ακόμα και την απόδοση των πιο σύγχρονων εργαλείων marketing. Νιώθουμε περήφανοι που η παρουσία της είναι αισθητή στα ξενοδοχεία μας, στα οποία φιλοξενούνται τα πολυθεματικά έργα τέχνης όλων των Artists in Residence Program.

  Kalos & Klio – Εικαστικοί

  1. Ποιες δυσκολίες παρουσιάζει η καλλιτεχνική συνύπαρξη ενός εικαστικού διδύμου;

  Η πορεία μας ως εικαστικό δίδυμο ξεκίνησε πριν περίπου δώδεκα χρόνια. Αποτέλεσε μια μακρόχρονη, επίμονη κα επίπονη διαδικασία εικαστικής ζύμωσης  ως “δυο άνθρωποι ένας καλλιτέχνης “. Ακολούθως δημιουργήσαμε συλλογικά το εικαστικό μας έργο, αυτό που σήμερα είναι το προσωπικό μας καλλιτεχνικό σύμπαν. Συνηθίζουμε να λέμε ότι για να κάνεις τέχνη πρέπει να έχεις ισχυρό εγώ, ενώ για να παραμείνεις  με ανοιχτό βλέμμα στην τέχνη πρέπει να το υπερβείς.

  2. Πως πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε το έργο (σπουδή) με τίτλο «καλημέρα»; 

  Το έναυσμα μας το έδωσε η διαμονή μας στο Eagles Palace. Ακολουθώντας   το νήμα της φιλοξενίας  και της προσφυγικής  μνήμης επιδιώξαμε  να επαναπροσδιορίσουμε  μεταφέροντας  στο σήμερα  μια παραδοσιακή  “Καλημέρα”,  όπως αυτές  που ήταν  κρεμασμένες στις εισόδους κατοικιών, ως στοιχειό υποδοχής και καλωσορίσματος  προς τους επισκέπτες.

  3. Με ποιο τρόπο η «φιλοξενία» της αρχαίας Ελλάδας, ο αργαλειός και ο ξεριζωμός εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών συνετέλεσε στην δημιουργία αυτού του έργου;

  Το υφαντό  ενσωματώνει στην εικονογραφία του την λέξη “Καλημέρα” καθώς και δυο πουλιά, χαρακτηριστικό  παραστατικό μοτίβο που πέρασε από την αρχαιότητα  στην  λαϊκή τέχνη μαζί με ένα σύγχρονο μήνυμα φιλοξενίας, “ Refugees Welcome “,  το οποίο έχει συλλεχτεί ως ένα  αστικό θραύσμα από τοίχο στον δημόσιο χώρο. Χρησιμοποιήσαμε έναν αναχρονισμό αλλά και μια σύνδεση των δυο διαφορετικών περιόδων και συνθηκών προσφυγιάς μέσα από ένα διαχρονικά ανθρωπιστικό βλέμμα.

   

  Θοδωρής Προδρομίδης – Εικαστικός

  1.Πως πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε το έργο «To protect what we carry and care for»;

  Ενώ πακέταρα τα πράγματα μου, έκανα τις εξής ερωτήσεις. Τι θα προστατεύαμε αν το περιβάλλον μας ήταν επικίνδυνο; Γιατί παίρνουμε μαζί μας βιβλία όταν πηγαίνουμε σε ένα καινούργιο μέρος; Πως διαλέγουμε ποιόν θα προσεγγίσουμε και τι από αυτά που έχει ως χαρακτήρας μας ελκύουν και θέλουμε να μάθουμε από αυτά; Μέσα από αυτό το έργο θέλησα να εκφράσω όλα μου αυτά τα ερωτηματικά.

  2. Τι συνδέει άραγε τα μέταλλα με τα βιβλία;

  Το έργο είναι μια χειρονομία και ως προς του υπόλοιπους συμμετέχοντες καλλιτέχνες αλλά και προς το Ξενοδοχείο και τους επισκέπτες του. Μετά από κάλεσμα ώστε όλοι να κατεβάσουν τα βιβλία από τα δωμάτια τους, διάλεξα αυτά που υποκειμενικά μου άρεσαν και τα έντυσα με φύλλα από πολύτιμα μέταλλα, εξορυγμένα στην Ελλάδα. Στην συνέχεια φωτογράφησα τους συμμετέχοντες όταν χρησιμοποίησαν το ‘έργο’ στους χώρους τους ξενοδοχείου.

  3. Εκτός από τα βιβλία, τι άλλο θα αξίζει να προστατέψει ο άνθρωπος από την κληρονομιά του παρελθόντος;

  Το πιο σημαντικό που θα πρέπει να προστατέψει ο άνθρωπος είναι το περιβάλλον, ώστε να βελτιώσει τις πιθανότητες του να συνεχίσει να υπάρχει μέσα σε αυτό.

  Θάλεια Γκατζούλη-Διακογιάννη – Εικαστικός και Ιατρός

  1. Πως συνδυάζεται η ιατρική με την τέχνη; Τι σας οδήγησε στον κάθε δρόμο;

  Η πρώτη μου επιλογή ήταν σαφώς επηρεασμένη από το ιατρικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσα. Η δεύτερη επιλογή ήρθε αρκετά αργότερα όταν άρχισα να αμφισβητώ και να αναζητώ περισσότερη ελευθερία στη σκέψη.

  2. Πως εμπνευστήκατε την ξεχωριστή ιδέα να φτιάξετε ένα έργο με τα υλικά που απόρριπταν οι συνάδελφοι σας;

  Παρατηρώντας μέσα στον χώρο που δουλεύαμε μαζί, ήθελα να αποτυπώσω με το δικό μου τρόπο  τη διαδικασία, μέσα από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής δημιουργίας και πριν η ιδέα καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο, υπάρχουν διάφορα στάδια επιλογής και απόρριψης. Αυτά λοιπόν σκέφτηκα να τα συνθέσω σε ένα έργο ‘καθρέφτη’ όλης της ομάδας, έχοντας στο μυαλό μου τους στίχους του T.S. Eliot  «[W]hat might have been and what has been point to one end which is always present»

  3. Ποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Eagles Palace ή της γεωγραφικής του θέσης αποτέλεσαν έμπνευση για εσάς;

  Είχα την ευκαιρία και στο παρελθόν να μείνω στο Eagles Palace και να χαρώ την ομορφιά του τόπου και τη ζεστή φιλοξενία του ξενοδοχείου. Αυτή τη φορά η εμπειρία ήταν μοναδική. Η συνύπαρξη για μια εβδομάδα με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας έγινε αφορμή για δράσεις, συζητήσεις και φιλίες. Όλα αυτά είναι πολύτιμα.

  Eagles Palace Hotel & Spa: Ουρανούπολη, Χαλκιδική. Τηλ_2377031101

   ( Το θέμα δημοσιεύτηκε στο 61o τεύχος του Down Town Magazine, στις 19/01/2017)

  Και μην ξεχνάς! Κάνε like, subscribe και follow. Social media keep us closer!

   

   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *