Choose color scheme

 • – SUCCESS STORY: ΡΑΛΛΙΩ ΛΕΠΙΔΟΥ – #DownTownMagazine

  Η Ραλλιώ Λεπίδου είναι η δημιουργός του «www.kabusiness.gr» και διοργανώτρια των πολυσυνεδρίων «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ». Εργάζεται τα τελευταία δεκαέξι χρόνια ως ανταποκρίτρια του STAR CHANNEL για την Βόρεια Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όμως, κατάφερε να ασχοληθεί με έναν από τους πιο ενδιαφέροντες και ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς της δημοσιογραφίας, εκείνον της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Κόντρα σε όλους εκείνους που επιμένουν στις κακές ειδήσεις, η Ραλλιώ Λεπίδου πήρε την γενναία απόφαση να αναζητήσει το φως στο σκοτάδι, το καλό νέο στην πληθώρα των κακών ειδήσεων. Άλλωστε όπως δηλώνει και η ίδια με παρρησία «Η κρίση θέλει τολμηρές επιλογές. Αυτό είναι το σύνθημα και ο κύριος σκοπός του “kabusiness.gr”». Η κα Λεπίδου είναι μία όμορφη γυναίκα, μία εξαιρετική μητέρα και μία δραστήρια επαγγελματίας που έβαλε στόχο να αποδείξει πως το «επιχειρείν» μπορεί να είναι η λύση στην κρίση φτάνει να διακρίνεται από εφευρετικότητα και καινοτομία. Συναντήσαμε την Ραλλιώ Λεπίδου σε ένα σύντομα διάλλειμα από τις πολλές υποχρεώσεις της για να συζητήσουμε γύρω από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, την έντυπη έκδοση και τα πολυσυνέδρια του «kabusiness.gr» που αποτελούν περήφανα δημιουργήματα της.

  1. Πως πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε το «kabusiness.gr»;

  Ασκώ την δημοσιογραφία 23 χρόνια. Ξεκίνησα από την Βεργίνα TV, πέρασα στην ΕΡΤ3 κάνοντας οικονομικό ρεπορτάζ, σύντομα  συνεργάστηκα με το Γιώργο Παπαδάκη και το Καλημέρα Ελλάδα, και το 2001 μου ήρθε η πρόταση να γίνω ανταποκρίτρια τουSTAR CHANNEL για την Βόρεια Ελλάδα. Την απόφαση για την δημιουργία του «ka-business.gr», την πήρα το 2010, όταν εν μια νυκτί έκλεισε το ανταποκριτικό γραφείο του STAR CHANNEL στην Θεσσαλονίκη. Οφείλω να σου ομολογήσω πως εκείνη την περίοδο θορυβήθηκα. Σκέφτηκα πως όλα αυτά τα χρόνια έβγαζα περιοδικά και διοργάνωνα συνέδρια για «άλλους». Είχε έρθει η ώρα να κάνω κάτι για μένα. Παρατήρησα το κενό της ενημέρωσης ως αναφορά τις start up εταιρείες και την επιχειρηματικότητα. Έτσι τον Απρίλιο του 2011, άνοιξε τις ιντερνετικές του πύλες το μοναδικό διαδικτυακό κανάλι για την καινοτομία και την ανάπτυξη στην χώρα μας, που ξεκίνησε μέσα στην δίνη της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Φυσικά αναφέρομαι στο «ka-business.gr», τα αρχικά του οποίου προέρχονται από τις λέξεις «καινοτομία» και «ανάπτυξη». Το «ka-business.gr» στηρίζει και προβάλλει την επιχειρηματικότητα αλλά και τους ανθρώπους που πρωτοπορούν, καινοτομούν, επιχειρούν και επιμένουν ελληνικά. Παρουσιάζει την άλλη Ελλάδα, αυτή της δημιουργίας και της ανάπτυξης.   Κάνει FOCUS στις καλές ειδήσεις!

  1. Γνωρίζω, όμως, πως το «kabusiness.gr», δεν περιορίζεται στα σύνορα του διαδικτύου. Ποιες άλλες ενέργειες διοργανώνετε;

  Η εξωστρέφεια και η δυναμική του «ka-business.gr» εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Τα πολυσυνέδρια «KAINOTOMIA & ΑΝΑΠΤΥΞΗ», που διοργανώνουμε δύο φορές τον χρόνο, αποτελούν ένα καλό παράδειγμα. Το πρώτο πολυσυνέδριο γίνεται μόνιμα και σταθερά κάθε πρώτο Σάββατο του Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη, ενώ για το δεύτερο πολυσυνέδριο που πραγματοποιείται κάθε άνοιξη, ταξιδεύουμε εκτός Θεσσαλονίκης ή ακόμη και εκτός Ελλάδος. Στα πολυσυνέδρια μας, καταφέραμε να προσκαλέσουμε στον ίδιο χώρο εκατοντάδες ανθρώπους από διαφορετικού κλάδους και σήμερα καμαρώνομε συνεργασίες και προϊόντα που φιγουράρουν ακόμη και στο εξωτερικό.

  1. Στις 5 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε το 11ο πολυσυνέδριο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ». Ποια θέματα σας απασχόλησαν;

  Δώσαμε βήμα σε ανθρώπους που επιχειρούν και καινοτομούν. Δώσαμε βήμα σε ανθρώπους που «επιμένουν ελληνικά», παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία. Όσο υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι μπορούμε να ελπίζουμε στην Ελλάδα της δημιουργίας και της ανάπτυξης. Στο 11ο πολυσυνέδριο, είχαμε πενήντα ομιλητές, από όλη την Ελλάδα την Αμερική και τον Καναδά, προερχόμενοι από τον επιχειρηματικό, πολιτικό, ακαδημαϊκό και φοιτητικό κόσμο. Στο 11ο πολυσυνέδριο, κάναμε focusστον άνθρωπο! Είχαμε τιμώμενη περιοχή την Λέσβο και μαζί με τον αντιδήμαρχο του νησιού ανακοινώσαμε το νέο brand name της, «το νησί της αλληλεγγύης». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η θεματική που αφορούσε το πώς διαμορφώνουμε το επιχειρηματικό προφίλ  των νέων. Μας μίλησαν o Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας,  ο Πρύτανης του ΑΠΘ, μία ειδική  σύμβουλος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που μαζί με μαθητές Λυκείου της Βέροιας, παρουσίασαν την δική τους επιχείρηση, γιατί η επιχειρηματικότητα ξεκινάει από το σχολείο καθώς και εκπρόσωπος της ιδιωτικής σχολής DEI COLLEGE. Καταλήξαμε στην αγαπημένη μας ενότητα: «Έλληνες που Καινοτομούν και Επιχειρούν σε Ελλάδα και Εξωτερικό».  Επιπλέον τρεις ομογενείς από Καναδά και Αμερική, που διαπρέπουν στο εξωτερικό παρουσίασαν τις νέες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Ελλάδα. Μπορεί όπως είπαν να υπέγραψαν πάνω από 1200 σελίδες, που τους ζητήθηκε προκειμένου να προχωρήσουν στις επενδύσεις τους, ωστόσο  επιμένουν… και στηρίζουν την πατρίδα τους. Οι εργασίες του 11ου ΚΑ ολοκληρώθηκαν με την βράβευση 5 επιχειρηματιών και ακαδημαϊκών, που συμβάλουν στην ανάπτυξη της καινοτομίας, από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Αμανατίδη.

  1. Υπάρχει και η έντυπη έκδοση του «Καινοτομία & Ανάπτυξη». Που διανέμεται και τι είδους άρθρα περιλαμβάνει;

  Δύο φορές τον χρόνο εκδίδεται η έντυπη έκδοση του www.ka-business.gr το περιοδικό «Καινοτομία & Ανάπτυξη» συγχρόνως με τα πολυσυνέδρια που διοργανώνουμε. Διανέμεται , φυσικά, στα συνέδρια μας, σε επιλεγμένα σημεία της Θεσσαλονίκης και αποστέλλετε ηλεκτρονικά στους 35.000 αναγνώστες μας σε όλο τον κόσμο. Σκοπός της έκδοσής του, είναι να παρουσιάσει την επιχειρηματική δυναμική της χώρας μας, αλλά και νέων επιχειρηματιών, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων,  μέσα από ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και άρθρα ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην αγορά και μπορούν να λειτουργήσουν ως στυλοβάτες στην ανάπτυξη της Εθνικής οικονομίας.  Το target group μας είναι επιχειρηματίες, βιομήχανοι, εξαγωγείς, παραγωγοί,  φοιτητές οικονομικής κατεύθυνσης και ακαδημαϊκοί. Αυτοί είναι, άλλωστε, οι στυλοβάτες της εθνικής μας οικονομίας. Και στην έντυπη έκδοση του «ka-business.gr» δίνουμε βήμα και χώρο σε ανθρώπους που καταφέρνουν να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία!

  1. Η πολιτεία στηρίζει την προσπάθεια σας;

  Παρότι είμαστε ιδιωτική πρωτοβουλία, θέτουν την προσπάθεια μας υπό την αιγίδα τους πολλά υπουργεία και οργανισμοί. Το 11οπολυσυνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, του Υπουργείου Εσωτερικών και διοικητικής Μεταρρύθμισης ενώ το στήριξαν για άλλη μία φορά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας.

  1. Ποιες καινοτομίες ξεχωρίζετε από όλες εκείνες που έχετε παρουσιάσει;

  Είναι δύσκολη η ερώτηση σου. Με εντυπωσιάζουν για την εφευρετικότητα και την επιμονή τους όλοι όσοι έχουμε παρουσιάσει στα πλαίσια της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και των πολυσυνεδρίων. Μπορώ να ξεχωρίσω τα αδέλφια Κωνσταντινίδη με τα πούρα Κρύας Βρύσης. Αυτοί οι άνθρωποι έφτιαχναν πούρα για πολλά χρόνια. Ήταν το χόμπι τους! Τους ανακάλυψα και τους παρουσίασα στο WEB TV του «ka-business.gr» αλλά και τους προσκάλεσα στο πολυσυνέδριο μας. Τα αθηναϊκά μέσα και οι υποστηρικτές της ελληνικής επιχειρηματικότητας αντιλήφθηκαν την καινοτομία και σύντομα τα αδέλφια Κωνσταντινίδη κατάφεραν να εξάγουν στο εξωτερικό. Αυτό ήταν μια μεγάλη επιτυχία για εκείνους αλλά και για το «ka-business.gr» που τους έδωσε το βήμα να παρουσιάσουν την δουλειά τους. Επιπλέον έχουμε καταφέρει να «παντρέψουμε»  συνεργασίες εκπαιδευτών σε θέματα καινοτομίας από το εξωτερικό με ελληνικές εταιρίες αλλά και φορείς.

  INFO: To application του «ka-business.gr» μπορείτε να το κατεβάσετε από «Google Play» αλλά και το «App Store».

  Λευτέρης Βουτσάς

  ( Το θέμα δημοσιεύτηκε στο 54o τεύχος του Down Town Magazine, στις 01/12/2016)

  Και μην ξεχνάς! Κάνε like, subscribe και follow. Social media keep us closer!

   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *