Choose color scheme

 • «Ο Έλληνας Harvey Specter» #DownTownMagazine

  Ο Ορέστης Ομράν γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Αποφοίτησε από την Νομική Αθηνών. Σύντομα, μετακόμισε στην Αμερική για να συνεχίσει τις σπουδές του, με υποτροφία, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Σήμερα, ζει μόνιμα στις Βρυξέλες και εργάζεται σε μία από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες του κόσμου, την DLA Piper, που δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη, τις μεγαλύτερες πόλεις των Η.Π.Α αλλά  και τις σημαντικότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Πρόσφατα μάλιστα το ΔΝΤ ζήτησε τις νομικές συμβουλές του στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Αν λατρεύεις την σειρά «Suits» του USA Network, όπως εμείς, τότε στο πρόσωπο του Ορέστη θα συναντήσεις τον Έλληνα Harvey Specter. Είναι νέος, ωραίος και επιτυχημένος δικηγόρος, λατρεύει την γυμναστική και φυσικά τα προσεγμένα κοστούμια. Εκείνο, όμως, που ξεχωρίζει τον Ορέστη από τον πρωταγωνιστή μιας σειράς είναι πως δραστηριοποιείται σε πληθώρα οργανισμών που στοχεύουν σε έναν καλύτερο κόσμο. Ένας απ’ αυτούς, το Brain Gain, γεννήθηκε για να ανακαλύψει τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες οι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό θα επέστρεφαν στην χώρα τους. 

  1)Ήταν όνειρο ζωής σου να γίνεις δικηγόρος;

  Όταν άρχισα να συνειδητοποιώ τί συμβαίνει γύρω μου και να σκέφτομαι το μέλλον μου – σε ηλικία περίπου 12 χρονών – είδα ότι μπορούσα να κάνω καλά δύο πράγματα: Το ένα ήταν να μιλάω στον κόσμο και να τον πείθω για διαφορετικά πράγματα και το άλλο να παίζω καλή μπάλα. Με εξίταρε περισσότερο ο τρόπος να κάνει κανείς κάποιον να δεχτεί αυτό που λέει.  Το πιο κοντινό επάγγελμα σε αυτό, με την τότε αντίληψή μου και με αυτά που ακούει και καταλαβαίνει ένα παιδί της τότε ηλικίας μου, ήταν η δικηγορία. Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, είχα αρρώστια με την μπάλα! Επειδή όμως η κατάσταση στο ποδόσφαιρο είναι περίεργη και είχα κάποιον τραυματισμό, αποφάσισα λογικά και με κέρδισε η δικηγορία από νωρίς.

  2)Πότε αποφάσισες να φύγεις στο εξωτερικό;

  Νομίζω η απόφαση αυτή δεν ελήφθη με αφορμή κάποιο γεγονός. Υπήρχε πάντα μέσα μου. Δεν με χωρούσε η Ελλάδα! Ήθελα να δω και να κάνω κι άλλα πράγματα, οπότε ακολούθησα την πεπατημένη να φύγω μετά το πρώτο πτυχίο. Αγαπούσα πολύ την Αμερική, διάβαζα αμερικάνικη λογοτεχνία και ιστορία, με εντυπωσίαζε ο αμερικάνικος κινηματογράφος, η όλη κουλτούρα του mainstream και ήθελα πάρα πολύ να το ζήσω όλο αυτό. Η απόφαση δεν ήταν παρά φυσική συνέπεια του ποιός ήθελα να είμαι.

  3)Πως δημιουργήθηκε το Brain Gain;

  Τον οργανισμό αυτόν τον ιδρύσαμε γιατί θέλαμε να προσφέρουμε πρακτικά στη χώρα, να κινητοποιήσουμε ανθρώπους και να αλλάξουμε κάποια από τα κακώς κείμενα. Προσωπικά πιστεύω ότι σε όποιον η ζωή τα φέρνει καλά,  οφείλει να επιστρέφει ένα μέρος αυτού του «καλού» στην κοινωνία με οποιονδήποτε τρόπο. Εξάλλου είναι υποχρέωσή όλων των νέων ανθρώπων στην παρούσα συγκυρία να ενεργοποιηθούν για να αλλάξουμε τη χώρα.

  4)Ποιοι είναι οι στόχοι του Brain Gain;

  Στόχος του Brain Gain είναι η ενίσχυση των συνθηκών για την αξιοποίηση και επιστροφή του σημαντικού επαγγελματικού και επιστημονικού δυναμικού που εγκατέλειψε τη χώρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Μεγαλύτερο επίτευγμά μας νομίζω είναι ότι καταφέραμε να αναδείξουμε στο δημόσιο διάλογο και στην επικαιρότητα ένα μείζον κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα για τον τόπο, αυτό της φυγής εκατοντάδων χιλιάδων νέων επαγγελματιών και επιστημόνων έκτος συνόρων τα τελευταία χρόνια.

  5)Τι θα έφερνε, όμως, εσένα πίσω στην Ελλάδα;

  Θα επέστρεφα σε μία Ελλάδα σύγχρονη, αναπτυγμένη, αξιοκρατική, μετριοπαθή χωρίς κοινωνικά πάθη και έριδες. Θα επέστρεφα, όμως, και για τους ανθρώπους μου, την οικογένειά μου και τους φίλους μου – που ζουν πλέον οι περισσότεροι και αυτοί στο εξωτερικό – για να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα.

  6)Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;

  Επαγγελματικά, θα ήθελα να συμβάλλω στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής αγοράς νομικών υπηρεσιών, να έρθουν μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και στη χώρα μας, να γίνουν σημαντικές συναλλαγές στα πρότυπα του εξωτερικού και να αξιοποιηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο οι πολλοί αξιόλογοι συνάδελφοι, οι οποίοι πέφτουν θύματα του <<establishment>> των κλασσικών δικηγορικών γραφείων στην Ελλάδα. Όσον αφορά τους οργανισμούς στους οποίους συμμετέχω, θα ήθελα να μεγαλώσουμε και άλλο, να εντάξουμε και άλλους νέους ανθρώπους στην κοινή προσπάθεια, να δημιουργήσουμε μία χώρα που δεν θα στέλνει τους πολίτες της στο εξωτερικό. Είναι πολύ γοητευτικό να ζεις σε ενδιαφέροντες καιρούς όπως αυτοί και είναι μεγάλη πρόκληση για μένα να αποτελώ ενεργό κομμάτι της προσπάθειας που γίνεται.

  7)Η ζωή σου μοιάζει με αυτή των πρωταγωνιστών της σειράς SUITS;

  Εντάξει, οι Βρυξέλλες δεν είναι Midtown Manhattan αλλά σίγουρα κάποια από τα πράγματα που προβάλλονται στη σειρά είναι αρκετά ρεαλιστικά και τα ζούμε κι εμείς συχνά στο πλαίσια των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών. Πρόσφατα, είχα μια εμπειρία που έμοιαζε με επεισόδιο της σειράς. Στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού deal το οποίο έβαινε προς αποτυχία, μπήκαμε σε ένα αεροπλάνο και κατορθώσαμε σε ένα βράδυ να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να κάτσουν ξανά τα μέρη στο τραπέζι και να κλείσουμε εν τέλει τη συναλλαγή τις επόμενες ημέρες.

  8) Τι κάνεις, συνήθως, στον λιγοστό ελεύθερο σου χρόνο;

  Προσπαθώ να διαβάζω όσο το δυνατόν περισσότερο-προτιμώ ιστορία και κλασσική λογοτεχνία. Δυστυχώς οι ρυθμοί δουλειάς δεν δίνουν την πολυτέλεια να διαβάζω όσο θα ήθελα, αλλά βελτιώνομαι! Αθλούμαι, επίσης, πηγαίνω γυμναστήριο και παίζω μπασκετ με φίλους. Τέλος, προσπαθώ να επεκτείνω τα επαγγελματικά μου ταξίδια για να βλέπω περισσότερο τις πόλεις που επισκέπτομαι λόγω δουλειάς.

   (Το θέμα δημοσιεύτηκε στο 83o τεύχος του Down Town Magazine, στις 22/06/2017)

  Και μην ξεχνάς! Κάνε like, subscribe και follow. Social media keep us closer!

   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *