Choose color scheme

 • – Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΟ X FACTOR #DownTownMagazine –

  Ο Αλέξανδρος Πιτσάνης, ο Σπύρος Διαβάτης και ο Παναγιώτης Γρηγορίου ενώνουν τις δυνάμεις τους, μετά το Xfactor, στο πιο δυνατό live της πόλης. Το DT τους συνάντησε στην μουσική σκηνή που εμφανίζονται και θέλησε να μάθει πως άλλαξε η ζωή τους όταν τα φώτα του τηλεοπτικό show έσβησαν.

  Αλέξανδρος Πιτσάνης

  1. Πως αποφάσισες να δηλώσεις συμμετοχή στο Xfactor;

   Βρισκόμουν σε μια περίοδο της ζωής μου που ήμουν σε μεγάλη απόγνωση. Έπαιζα μουσική στον δρόμο και δεν έβλεπα καμία εξέλιξη σε αυτό που αγαπούσα. Πέρναγε ο κόσμος και μου έλεγε «Είσαι πολύ καλός. Γιατί βρίσκεσαι ακόμη στον δρόμο;». Δεν ήξερα τι να τους απαντήσω. Εκείνη της περίοδο, περνούσα πολλές ώρες της μέρας σε ένα internet café όπου έβλεπα ατελείωτα βιντεάκια στο Youtube με νέους μουσικούς. Μια μέρα, κατά τις τέσσερεις το βράδυ, είδα μια διαφήμιση στο Youtube με την δήλωση συμμετοχής του Xfactor. Στην αρχή, δεν έδωσα σημασία. Η ιδέα όμως μου είχε μπει για τα καλά. Λίγη ώρα αργότερα, είπα «Κομμάτια να γίνει, θα το κάνω.». Στην ουσία, δήλωσα συμμετοχή στο Xfactor πάνω στην απελπισία μου.

  1. Όταν ήρθε η μέρα της ακρόασης, πέρασε από το μυαλό σου να μην πας καν;

  Μα την πρώτη μέρα, δεν πήγα! Το πρωί εκείνης της μέρας μου έκλεψαν την κιθάρα μου και επέστρεψα στο σπίτι. Πίστεψα πως είναι κάποιο μήνυμα. Η μητέρα μου ήταν εκείνη που με μετέπεισε να πάω την επόμενη μέρα.

  1. Πάντως φαίνεται να είσαι πολύ μακριά σαν άνθρωπος και σαν φιλοσοφία από ένα τηλεοπτικό show. Μου κάνει εντύπωση που δήλωσες συμμετοχή.

  Έχεις δίκιο. Δεν είχαμε καμία σχέση. Φαντάσου ότι εγώ δεν είχα δει ποτέ ανάλογα show και σου λέω την αλήθεια. Μου έλεγαν όλοι ότι ήμουν κάτι διαφορετικό για το γυαλί. Κάτι έξω από το συνηθισμένο που δεν είχε ξαναβγεί στην τηλεόραση. Κι αυτό ακριβώς ήταν που με έκανε να πω «Δεν ταιριάζω, αλλά γουστάρω που δεν ταιριάζω». Δεν θεωρώ τον εαυτό μου διαφορετικό. Θεωρώ την καλλιτεχνική μου φύση διαφορετική. Δεν είμαι ένας λαϊκός τραγουδιστής που θα πει τα τραγούδια που θέλει ο κόσμος να ακούσει για να πάρει στο τέλος της μέρας το μεροκάματο. Μου άρεσε που ταυτιζόταν ο κόσμος μαζί μου. Έβλεπε έναν άνθρωπο που πάλευε για να επιβιώσει όπως κάνουν κι εκείνοι.

  1. Η εικόνα σου που παρουσιάστηκε μέσα από το show, πιστεύεις πως είναι κοντά σε σένα;

  Θα σου πω ξανά πως όλα αυτά ήταν μακριά από εμένα. Ακόμα και τα τραγούδια που μου δόθηκαν δεν είχαν καμιά σχέση με τις μουσικές μου επιλογές. Δεν ήμουν, όμως, σε θέση να πω πως δεν τα τραγουδάω. Πήγα εκεί  ξέροντας πως θα πρέπει να είμαι ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις. Αναγκάστηκα να τραγουδήσω ελληνικό παρότι ήμουν ροκάς. Για να καταλάβεις, το μόνο τραγούδι που είπα και ήταν κοντά σε μένα ήταν το «Unchain my heart» το οποίο ήταν και το μόνο που επέλεξα εγώ. Όλα τα υπόλοιπα μου δόθηκαν. Βέβαια, δεν νομίζω πως αν διάλεγα τα τραγούδια η έκβαση θα ήταν διαφορετική. Με την έννοια πως ήδη έφτασα στον προημιτελικό. Όμως, πιστεύω πως θα μπορούσα να αναδείξω καλύτερα τον εαυτό μου με τις δικές μου επιλογές τραγουδιών.

  1. Τι άλλαξε στην ζωή σου από την μέρα που προβλήθηκε η πρώτη audition σου στην τηλεόραση;

  Η αλήθεια είναι πως με θυμήθηκαν πολλοί γνωστοί από το παρελθόν. Ακόμη και συμμαθητές μου από το Δημοτικό. Όταν βγήκα στον δρόμο για να τραγουδήσω, υπήρξαν άνθρωποι που σταμάτησαν να μου μιλάνε. Μου λέγαν « Πως το κάνεις αυτό; Έχεις τρελαθεί;». Με έβλεπαν να τραγουδάω το δρόμο και δεν με χαιρετούσαν. Περνούσαν απέναντι για να μην με συναντήσουν. Όταν προβλήθηκε το επεισόδιο, ξαφνικά όλοι αυτοί με θυμήθηκαν. Μου έλεγαν «Σε βλέπαμε στον δρόμο και τώρα σε βλέπουμε στην τηλεόραση. Πάντα ξέραμε ότι θα πετύχεις.» Νομίζω πως είναι φθηνό. Αυτοί που σε αγαπάνε και πιστεύουν σε σένα δεν περιμένουν να βγεις στην τηλεόραση.

  1. Πως ένιωσες όταν αποχώρησες από το Xfactor, έσβησαν τα φώτα και επέστρεψες στην Θεσσαλονίκη;

  Ακολούθησε ένας μήνας που ήμουν πραγματικά χάλια. Έπαθα μια μορφή κατάθλιψης. Είναι πολύ δύσκολο όταν τα φώτα είναι πάνω και ασχολούνται όλοι μαζί σου να επιστρέψεις στην καθημερινότητα σου. Με αποσυντόνισε και προσπάθησα να επαναφέρω τον εαυτό μου στην πραγματικότητα. Δεν μπορούσα να προσαρμοστώ στην παλιά μου καθημερινότητα. Κι αυτό ήταν η αιτία να χάσω την κοπέλα μου. Την έχασα, χάνοντας τον εαυτό μου. Χρειάστηκε να φύγει για να βρω τον εαυτό μου. Μου έδωσε μια «σφαλιάρα» για να ξυπνήσω. Ήμουν κλεισμένος στο σπίτι και γαντζωμένος στην κοπέλα μου. Την έπνιγα πνίγοντας τον εαυτό μου. Δεν ήξερα πως να κινηθώ. Μετά το Xfactor ήταν σαν ξεκινάω πάλι από το μηδέν με μόνο σύμμαχο μου τον κόσμο που με αγάπησε μέσα από το show.

  1. Από εδώ και πέρα, σε ποια μουσικά μονοπάτια θες να κινηθείς;

  Δεν μπορώ να κατατάξω κάπου την μουσική που παίζω. Έχει μέσα πολλά ροκ και αμερικάνικα-δυτικά στοιχεία ενσωματώνοντας μέσα πολλά παραδοσιακά στοιχεία. Είναι μεγάλη επιτυχία για μένα να κάνω τον ροκά που έρχεται να με ακούσει να χορέψει και ταυτόχρονα να ψαχτεί με την παράδοση. Αυτή την περίοδο ηχογραφώ τα τραγούδια μου. Πιστεύω πως η κατάλληλη περίοδος για να κυκλοφορήσουν πλησιάζει. Έχω αποφασίσει ότι θέλω να κινηθώ διαδικτυακά και προσπαθώ να στήσω μια σειρά συναυλιών σε όλη την Ελλάδα, ένα mini tour.

  Σπύρος Διαβάτης

  1. Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με την μουσική; 

  Νομίζω πως η αγάπη για την μουσική υπήρχε πάντα μέσα μου. Εκδηλώθηκε όμως όταν μου ζήτησαν κάποιοι φίλοι μου να τραγουδήσω μαζί τους σε μια σχολική γιορτή του λυκείου. Από τότε έφτιαξα ένα συγκρότημα με το οποίο τραγουδούσα στην Κέρκυρα όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Στα είκοσι μου αποφάσισα να πάω σε ένα άλλο τηλεοπτικό show, το Voice. Δυστυχώς δεν ήμουν ακόμη έτοιμος και κόπηκα στην προκριματική φάση. Έπειτα έκανα κάποια επιπλέον μαθήματα και δημιούργησα το συγκρότημα με το οποίο τραγουδάω μέχρι σήμερα, τους « Spikes on the Road ».

  1. Ενώ είχες πάει στο ΧFactor σαν solo τραγουδιστής, στην φάση του bootcamp σου πρότειναν να φτιάξετε ένα group μαζί με άλλους 4 υποψηφίους. Πως ένιωσες τότε;

  Η πρόταση για να δημιουργήσουμε το group ήρθε από τα χείλη του Γιώργου Θεοφάνους ο οποίος μου είπε «Σπύρο, μπορείς να κάνεις καριέρα… αλλά όχι στο XFactor. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους. Εκτός κι αν θελήσετε να φτιάξετε ένα σχήμα.» Εμένα εκείνη την ώρα μου φάνηκε παράξενο. Δεν πήγα στο XFactor για να φτιάξω group. Είχα ήδη το δικό μου συγκρότημα, τους «Spikes on the Road». Εκείνη την ώρα σκέφτηκα ότι είχα φτάσει μέχρι το bootcamp και ήταν κρίμα να πάει όλο αυτό χαμένο. Ήταν μια ακόμη πρόκληση και εμένα μ’ αρέσουν οι προκλήσεις. Το προχωρήσαμε και φτάσαμε μέχρι το δεύτερο live. Μέσα από αυτό το group, κέρδισα πραγματικούς φίλους. 

  1. Τι πιστεύεις πως έφταιξε που φύγατε τόσο νωρίς;

  Ήμασταν ένα group πέντε τραγουδιστών. Είναι πολύ δύσκολο ο κόσμος να ταυτιστεί με ένα group, πόσο μάλλον με ένα group με πέντε τραγουδιστές. Δεν ξέρω πως να το πω για να μην παρεξηγηθώ. Πιστεύω πως έπρεπε να γίνουμε πιο εμπορικοί, όχι μόνο όσον αφορά την μουσική αλλά και όσον αφορά τις προσωπικότητες μας. Έπρεπε να βρούμε τρόπο να ενδιαφέρουμε τον κόσμο. Αυτό, όμως, είναι κάτι που κερδίζετε με τον χρόνο και την εμπειρία.

  1. Το group τελείωσε για εσάς μαζί με το XFactor;

  Μετά το Xfactor, αποφασίσαμε να γυρίσει ο καθένας στην πόλη του για να έχουμε λίγο χρόνο να αποφασίσουμε πως θέλουμε να κινηθούμε. Εγώ γύρισα μετά από πολλά χρόνια στην Κέρκυρα. To group εξακολουθεί να υπάρχει. Μάλιστα, έχουμε γράψει στίχους και μουσική για ένα τραγούδι που σύντομα θα κυκλοφορήσει. Η μόνη διαφορά είναι πως η Χαρούλα Παπαδοπούλου αποφάσισε να μη συνεχίσει μαζί μας και την θέση της πήρε η Χαρά Θωμαΐδη από τις NMA. Τώρα είμαστε τρεις στην Θεσσαλονίκη και δύο στην Αθήνα. Το μόνο εμπόδιο είναι η απόσταση αλλά είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρουμε.

  1. Πως αποφασίσατε να ενώσετε τις δυνάμεις σας με τον Παναγιώτη και τον Αλέξανδρο;

  Ο Παναγιώτης ήταν επίσης μέλος του group «Αυτοί κι Αυτή» που δημιουργήσαμε στο XFactor. Μετά το show επέστρεψε στην Κύπρο και πριν ενάμιση μήνα μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη. Ο Αλέξανδρος ήταν από τους παίκτες του show που είχαμε πολύ καλές σχέσεις και κρατήσαμε επαφή μετά το τέλος του. Όταν μου έγινε η πρόταση από το « Café de Paris » να εμφανιζόμαστε κάθε Δευτέρα με τον Παναγιώτη, σκεφτήκαμε να καλέσουμε και τον Αλέξανδρο. Βρεθήκαμε από κοντά, ήπιαμε έναν καφέ και αποφασίσαμε να ενώσουμε τα διαφορετικά είδη που εκπροσωπούμε σε ένα μοναδικό live.

  Παναγιώτης Γρηγορίου

  1. Πότε μπήκε η μουσική στην ζωή σου;

  Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κύπρο. Από επτά μηνών έζησα με τον παππού και την γιαγιά καθώς οι γονείς μου χώρισαν και απαλλάχθηκαν των ευθυνών τους. Ήταν, βέβαια, μόλις 17 ετών. Η απουσία τους επηρέασε την προσωπικότητα μου. Ήδη από τα δεκαπέντε μου χρόνια έμπλεξα σε περίεργα μονοπάτια. Έκανα ότι παράνομο μπορείς να φανταστείς. Παρόλα αυτά δεν μετάνιωσα για τίποτα από αυτά γιατί με έκαναν τον άνθρωπο που είμαι σήμερα. Το μόνο που μετάνιωσα είναι που δεν είπα στον παππού και την γιαγιά μου πως τους αγαπώ. Η μουσική και μετ’ έπειτα το θέατρο ήταν η διέξοδος μου από τις ουσίες, το ποτό και τις κακές παρέες. Πλέον δεν είμαι επιρρεπής γιατί το ναρκωτικό μου είναι η μουσική!

  1. Ισχύει πως στην Κύπρο ήσουν ήδη γνωστός όταν δήλωσες συμμετοχή στο XFactor;

  Πράγματι. Στα είκοσι μου, αποφάσισα να ασχοληθώ με το θέατρο. Έδωσα εξετάσεις στην μεγαλύτερη δραματική σχολή της Κύπρου και πέρασα με υποτροφία. Οι καθηγητές μου λέγαν ότι λόγω χαρακτήρα, δεν θα κάνω τίποτα στην ζωή μου. Τρία χρόνια έπειτα και πριν το τέλος της φοίτησης μου, ήρθε μια πρόταση για να παίξω έναν ρόλο σε μια τραγωδία στο φεστιβάλ αρχαίου δράματος. Ακολούθησαν μερικές ακόμη παραστάσεις και musical ώσπου κλήθηκα να παίξω έναν μικρό ρόλο στο Μπρούσκο. Μετά ακολούθησε μια καθημερινή σειρά στο Sigma, ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια της Κύπρου, όπου υποδυόμουν ένα καφετζή ενός τηλεοπτικού σταθμού.

  1. Τι σε έκανε να τα αφήσεις όλα αυτά πίσω για να ξεκινήσεις στην Ελλάδα από το μηδέν;

  Θα είμαι ειλικρινής μαζί σου. Μετά το τέλος της σειράς, είχα πάρει ψηλά τον αμανέ. Είχα πολύ καλές προτάσεις τις οποίες απέρριπτα γιατί δεν ήταν καλά τα λεφτά ή γιατί ήλπιζα να έρθει κάτι καλύτερο κι άλλα τέτοια. Κάτι μέσα μου μου έλεγε να μην πάω. Εκεί που ήμουν στα χαμένα, είδα την διαφήμιση του XFactor και ένιωσα έτοιμος ψυχολογικά και καλλιτεχνικά να δηλώσω συμμετοχή. Ένιωσα πως είχε έρθει η κατάλληλη στιγμή να διεκδικήσω την πρώτη μου αγάπη, την μουσική.

  1. Όταν τελείωσε το XFactor, επέστρεψες στην Κύπρο. Όμως πριν ένα μήνα μετακόμισες στην Θεσσαλονίκη. Πως πήρες αυτή την απόφαση;

  Το XFactor εκτός από την Ελλάδα προβαλλόταν και στην Κύπρο. Όταν γύρισα στην χώρα μου, είχα την δυνατότητα να επιστρέψω στα πράγματα. Όμως, μέσα μου ήξερα πως έπρεπε να γυρίσω στην Ελλάδα. Μια μέρα χτύπησε το τηλέφωνο μου και ήταν ο Σπύρος. Μου πρότεινε να μετακομίσω στην Θεσσαλονίκη και να δουλέψουμε μαζί. Μου είπε «Έλα, φίλε μου, για να κυνηγήσουμε μαζί τα όνειρα μας.». Βέβαια, οφείλω να σου ομολογήσω πως από εδώ και πέρα, θέλω να αφοσιωθώ στο γράψιμο. Θέλω να γράψω μουσική, στίχους και ενδεχομένως να εκδώσω και μια συλλογή ποιημάτων. Έχω μια καλή φωνή, υπάρχουν όμως καλύτεροι τραγουδιστές από εμένα.

  NOTE: Mondays are Fine: Κάθε Δευτέρα στο Café de Paris, Ικτίνου 4.

  Ρούχα: Twin Black Clothing

  ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΥΤΣΑΣ

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΔΙΤΣΗΣ ( SOTNATION.COM )

  Και μην ξεχνάς! Κάνε like, subscribe και follow. Social media keep us closer!

  ( Το θέμα δημοσιεύτηκε στο 51ο τεύχος του Down Town Magazine, στις 10/10/2016 )

   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *